Thursday, April 14, 2016

Ristsõna sõnajalgadest.

Vasakult paremale
1.Onaclea sensibilis eesti keeles
2.  karvik-astelsõnajalg ladina keeles
3. Claytoni osmunda ladina keeles
4.Osmunda regalis eesti keeles
5.-
6.naistesõnajalg ladina keeles
7.harilik laanesõnajalg ladina keeles
8.Cheilanthes distans eesti keeles
9. Asplenium nidus eesti keeles
10.Woodwardia Sm.eesti keeles
11. Woodsia ilvensis eesti keeles12.Polystichum munitum eesti keeles
13. Asplenium ruta-muraria L. eesti keelesRoosadesse ruutudesse tuleb sõnajajg, mida leidub ainult Uus-Meremaal.



Wednesday, April 6, 2016

Üks köögiviljakultuur ja üks maitsetaim.

Aedporgand Daucus Sativus
Sugukond sarikalised Umbelliferae 


Porgand on üks vanemaid kultuurköögivilju, tuntud juba 2000 a. e.m.a. Pärit Vahemeremaadest, kuid tänaseni võib porgandit leida kasvamas ka metsikult, meil Lääne-Eestis. Suurimad porgandikasvatajad Euroopas on Suurbritannia, Poola, Prantsusmaa, Itaalia, Saksamaa ja Madalmaad. Eestis on ümmarguselt porgandi kasvupinda 600 ha ning kogutoodang 13 000 tonni. Olenevalt saagiaastast imporditakse porgandit 300- 2000 tonni peamiselt Hollandist ja Poolast.

 On armastatumaid ja eesrindliku toiteväärtusega köögivili. Tarvitatakse igapäevaselt toiduks nii toorelt, kui kuumtöödeldult.
Sajas grammis porgandis on 41 kcal. Porgandi suurejoonelisest kasutusvõimalusest kulinaarias annavad aimu sellised märksõnad nagu porgandikook, porgandipirukas,porgandisalat, porgandikeeks, porgandikotletid, porgandiomlett, porgandi ploomileib, porgandi maksakaste jne.

Proovige kodus-porgandipiim!
1 väiksem porgand
1 tl mett
2tl sidrunimahla
0,2 l piima
Riivige porgand,lisage sidrunimahl ja mesi ning segage mikseris piimaga. Piima jooge kohe peale valmistamist.



 Tema iseloomulik värv tuleb beeta-karoteenist, mis inimese kehas metaboliseerub osaliselt A-vitamiiniks. Karotinoididest vähem on  B-rühma vitamiine ja vitamiine PP, C, D, E. On mineraalaineterikas sisaldades kaaliumi-, räni-, väävli-, raua-, vase-, ja koobaltiühendeid. Porgandis on palju suhkruid 8-15%, ta on rikas aminohapete poolest ning leitud on   veel letsitiini, koliini, betaiini ,pektiinaineid, flavonoide ja eeterlikke õlisid.



Vähemtuntud on porgand ravimtaimena. Porgandimahlaga ravitakse kehvveresust, südamehaigusi ,liigesepõletikke, neerukivitõbe ja kõhukinnisust. Ravimina võetakse mahla üks supilusikatäis 5- 6 korda päevas.

Porgandiseemneteed kasutatakse piimaajatina, hemorroidide korral ning neeru- ja kusepõiekivide lahustajana.Selleks võetakse 3 supilusikatäit seemneid, lisatakse 3 klaasi keeva vett ja jäetakse 12 tunniks sooja kohta seisma. Pärast kurnamist juuakse pool kuni kolmveerand klaasi korraga 3 korda päevas peale sööki.

Porgandid pole ainult oranžid.

Kirjeldus. Juur jäme, lihakas, punakas või kollane, harva valkjas, söödav. Lehed kaheli- kuni neljalisulgjad, karedad. Liitsarika kiired hoiduvad vilja valmimise ajal kokku.Katise lehed sulglehised. Liitsarikas õied on väikesed, valged, roosad või beezid. Tolmukaid on viis ja need vahelduvad kroonlehtedega. Kahe aastane risttolmleja taim. Viljad ogadega.Vili kaksikseemis, seemned spetsiifilise lõhnaga- eeterlikud õlid. Tuhande seemne mass on 1.....1,5g, idanevus säilib 3-4 aastat. Kõrgus 30-100 cm. Õitseb juunis, juulis. Seemneid kogutakse septembris- oktoobris.

Kasvatamine .Porgand eelistab kergemaid huumusrikkaid liivsavi või saviliivmuldi. Sobib ka turvasmuld pH 6,0- 7,5. Ei talu happelist keskkonda. Lubiväetised ja orgaanilised väetised anda eelviljale, nendeks sobivad kartul ja varakoristatav teravili. Külvieelne muld peaks olema võimalikult umbrohupuhas, sügavkobestatud, soovtavalt rullitud.

 Külvatakse esimesel võimalusel mai alguses 1-2 cm sügavusele,Olenevalt sordist 70 - 110 taime meetr ikohta,  reavahe 50-60 cm. Seemned hakkavad idanema nelja kuni kuue plusskraadi juures, idanemine võtab aega 12- 18 päeva.Esimene pärisleht ilmub umbes 2 nädala pärast. Tõusmed taluvad külma 3-4 miinuskraadi. Pärislehed taluvad külma veelgi enam. Optimaalne kasvutemperatuur on 18-21 .


Markeerimistaimede olemasolul saab umbrohtu tõrjuda juba enne taimede tärkamist. Porgandi esialgne kasv on aeglane, umbrohu tõrje ning reavahede kobestamine on esimestel kasvukuudel  väga oluline. Idanemisperioodil ja arengu alguses on porgand niiskuse suhtes tundlik.

Juba 10- 15 päeva peale tärkamist harvendada esimest korda jättes vahed 1-2 cm ning teist korda harvendada 2-3 nädala pärast jättes vahed 3- 5 cm.

Kasvuajal kimbutab porgandit lehekirp ja porgandi kärbes.  Ennetatavalt kasutatakse katteloori või segaviljelust selleri, sibula, porrulaugu ,oa, kartuliga.





Sort 'Amsterdam'- tõusmetest korjamiseni 80 päeva, pikkus 14-17 cm, viljade kaal 50-90g. Väga varajane. Viljaliha on õrn ja krõmpsuv, eriti oranz. Ümmargune ots, silindriline.






Sort 'Rote Riesen'- tõusmetest korjamiseni 150 päeva,pikkus 22-24 cm, viljade kaal 200-210g. Hiline, suurepärased maitseomadused.


Kasvuperioodi pikkus tärkamisest tehnilise küpsuseni on olenevalt sordist 80- 150 päeva. Varased sordid annavad saaki juuli lõpus, augusti alguses. Säilitusporgand koristatakse enne öökülmi. Saaki võib saada 3- 8 kg ruutmeetrilt. Säilitusporgandeid ei tohi mehaanilselt vigastada, lehevarred lõigatakse ära, sorteeritakse ning säilitatakse kedrites, hoidlates, kuhjades. Hoidlates paigutatakse porgandid salvedesse või  kastidesse liivaga kihitatult. Kastid suletakse tihedalt. Võib säilitada pealt lahtistes 50-ne kilostes kilekottides. Hoitakse 0 Clähedast temperatuuri. Vaatamata abinõudele säilib porgand halvasti.









Meliss Melissa officinalis
Sugukond Lamiaceae

Sidrunmeliss kasvab looduslikult Ibeeria poolsaarel, Balkani poolsaarel, Kaukaasias,Türgis, Marokos, Tuneesias. Eestis kasvatatakse sidrunmelissi kultuurtaimena. Taim on kergesti äratuntav  muljumisel eviva sidrunilõhna tõttu. Melissi kasvatatakse maitse-, ravim- ja meetaimena.

Melissi tõid 11. sajandil Hispaaniasse araablased.Sealt levis see kogu Euroopasse, kuid jäi esialgu peamiselt kloostriaedade taimeks, sealt jõudis see ka koduaedadesse. Kloostrites toodetakse ja tarvitatakse tänapäevalgi melissi alkoholitõmmist. Saksa kloostritest jõudis melissi kasvatamine ka Põhjamaadesse. Kreeka keelest tuletatud botaaniline nimetus melissa tähendab meenaudingut, juba ammustel aegadel täheldati taime mõju mesilastele. Antiik- ja keskajal kasutati melissi põletikuvastase vahendina kuid omistati  lahkesti ka üleloomulike raviomadusi elueliksiirini välja.


Mida see kuulus taim sisaldab. Kuigi melissi lehed ja õied on rikkad C-vitamiini, flavonoidide, vaha,  mõru- ja parkainete poolest, seisneb tema väärtus aromaatses eeterlikus õlis, mis koosneb vähemalt 70- nest komponendist, sealhulgas tsitronellaal, tsitraal ,linalool, gerianool.


Meliss  on rahustav, krampe leevendav, puhitustevastane, antibakteriaalse ja viirusevastase toimega. Meliss kuulub erinevate teede koostisesse, mida kasutatakse närvi- ja unehäirete vastu, samuti mao ja soolevaevuste, närvilisusest tingitud südamevaevuste ja kergekujulise unetuse raviks mõeldud valmispreparaatide koostisesse. Ekstrakt kuulub herpes simplexi  lokaalseks raviks mõeldud ravimi koostisesse. Eeterlikud õlid kuuluvad närvivalude ja reuma määrderavimite ja rahustavate vannitoodete koostisse.

 Gripiviiruse ajal on komplikatsioonide ennetamiseks soovitav tarvitada 4-6 tassi melissiteed. Tee valmistamiseks võetakse üks supilusikatäis ürti klaasi kuuma vee kohta,  ei keeda!,  lastakse soojas 10 minutit tõmmata ja juuakse kuumalt.


Meetaimena annab meliss saaki kuni 160 kg hektari kohta.Puuviljaaedadesse istutatud meliss meelitab kohale tolmeldavaid putukaid.

Tänu sidrunilõhnale sobib meliss kõikide toitudega, millega sobib sidrun- salatid kala, supid. Kasutatakse pestodes, marinaadides, puuvilja ja köögivilja maitsestamiseks ,magustoitude kaunistamiseks ning alkoholitööstuses likööride, viina, ja õlle maitsestamiseks. Sobib külmutamiseks!

Meliss võib olla lihtsalt püsikupeenras silmailuks, sest on olemas sellised sordid nagu kuldkollaste lehtedega'Aurea' ja kollasekirju lehtedega 'Variegata'.

Kirjeldus. Kõrgus 50-80cm, põõsasja kasvukujuga püsik. Neljakandilise, harunenud, lehistunud varrega. Leht roheline või heleroheline, äraspidimunajas,leheserv saagjas, tipp teravnev. Varte ülemise osa lehekaenaldes on ringina väikesed, alla 1 cm valkjad õied. Õitseb juunist augustini. Seemneks on väike pähklike.


Kasvatamine. Meliss vajab kasvamiseks päikest kuid talub ka poolvarju, pinnas parasniiske, neutraalne kuni aluseline, keskmise toitainete sisaldusega, hästi vett läbilaskev. Paljundatakse seemnetega või puhma jagamise teel. Valgusidanejad seemned külvatakse märtsis, aprillis. Ettekasvatatud taimed istutatakse avamaale, soovitavalt tuulevarjulisse kohta,  peale öökülmade möödumist. Istutuskaugus 30- 40 cm. Koristatakse enne õitsemist 2- 3 korda suve jooksul.Soovitav kasvatada ühel kohal 3- 4 aastat .On talveõrn, vajab tugevat katet.



Kasutatud materjalid: "Taimede välimääraja", Burkhard Bohne/ Peter Dieze "Ravimtaimed", Aili Paju "Aed ja mets kui apteek", veebikursus "Tarbetaimed"
http://www.miksike.ee/documents/main/lisa/3klass/8talu/porgandi.htm
https://et.wikipedia.org/wiki/Porgand
https://et.wikipedia.org/wiki/Sidrunmeliss
https://www.google.ee/search?q=porgand&espv=2&biw=1242&bih=606&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj605TW3_rLAhXD-g4KHU3uBSgQ_AUIBigB#tbm=isch&q=meliss+%27Aurea%27&imgrc=UiTeYYyQhH2FqM%3A

https://www.google.ee/search?q=porgand&espv=2&biw=1242&bih=566&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwih0ee26frLAhWIwQ4KHYKZBcwQ_AUIBigB&dpr=1.1#imgrc=zN6l6hgaka3hgM%3A
https://www.google.ee/search?q=porgand&espv=2&biw=1242&bih=566&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwih0ee26frLAhWIwQ4KHYKZBcwQ_AUIBigB&dpr=1.1#imgrc=tOO7cBhZDIAaSM%3A
https://www.google.ee/search?q=meliss&espv=2&biw=1242&bih=566&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj_sOPv6frLAhUF5A4KHaVPBfMQ_AUIBigB#imgrc=ueui2xcQ_PDx0M%3A

















Wednesday, March 23, 2016

Sõnajalgade kaart




Link sõnajalgade kaardi juurde:
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zrEDNJVjCzog.kp2VtFpvwOjQ&usp=sharing



Kasutatud materjalid:

https://en.wikipedia.org/wiki/Asplenium_nidus

https://et.wikipedia.org/wiki/Ida-kivi%C3%BCrt

https://en.wikipedia.org/wiki/Onoclea_sensibilis

https://en.wikipedia.org/wiki/Osmunda_claytoniana

https://en.wikipedia.org/wiki/Polystichum_aculeatum

https://en.wikipedia.org/wiki/Polystichum_munitum

https://en.wikipedia.org/wiki/Cheilanthes_distans

https://en.wikipedia.org/wiki/Asplenium_bulbiferum

https://en.wikipedia.org/wiki/Polystichum_setiferum

https://en.wikipedia.org/wiki/Onoclea_sensibilis

https://en.wikipedia.org/wiki/Osmunda_regalis

Thursday, March 17, 2016

Kaheksa taime niiskele, varjulisele kasvukohale kus kasvab suuri puid ja pH on 6,5 - 7..



  • 1. Keel-raunjalg e. põdrakeel Asplenium scolopendrium
  • Kõrgus 45 - 60 cm
  • Vahekaugus istutamisel 30 - 40 cm
  • Dekoratiivsuse aeg talihaljas




  • 2. Maarja-sõnajalg Dryopteris filix-mas
  • Kõrgus 1 m
  • Vahekaugus istutamisel 50 cm
  • dekoratiivsuse aeg suvehaljas, juuni-september




  • 3. Himaalaja adiantum Adiantum venustum
  • Kõrgus 10 - 40 cm
  • Vahekaugus istutamisel 20- 25 cm
  • Dekoratiivsuse aeg mai - september



  • 4. Luhttarn Carex elata 'Aurea'
  • Kõrgus 50 cm
  • Vahekaugus istutamisel 40-50 cm
  • Dekoratiivne ka talvel, õitseb mais
5.Jaapani tarn Carex morrowii 'Variegata'Kõrgus 30 -40 cm
Vahekaugus istutamisel 30 -40 cm
Dekoratiivsuse aeg talihaljas, õitseb apill. mai




  • 6. Harilik metspipar Asarum europaeum L.
  • Kõrgus 10 - 15 cm
  • Vahekaugus istutamisel 15 cm
  • Dekoratiivsuse aeg igihaljas



  • 7. Maikelluke Convallaria majalis
  • Kõrgus 20 - 30 cm
  • Vahekaugus istutamisel 20 cm
  • Dekoratiivsuse aeg õitseb mai, juuni




  • 8. Roomav akakapsas Ajuga reptans 'Multicolor'
  • Kõrgus 20 - 25 cm õitsemise ajal
  • Vahekaugus istutamisel 20 cm
  • Dekoratiivsuse aeg talihaljas, õitseb juuni - august









Kasutatud veebi leheküljed;

https://www.aiasober.ee/liigikirjeldused/451

https://www.aiasober.ee/liigikirjeldused/433

https://www.google.ee/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=luhttarn+%27Aurea%27&start=10

https://www.google.ee/search?q=jaapani+tarn+variegata&espv=2&biw=1242&bih=566&tbm=isch&imgil=iA3OndIX_fVocM%253A%253BH1Ab6iSS-ULYaM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.hortes.ee%25252Fest%25252Fouetaimed%25252Fkorrelised%25252Fjaapani-tarn-variegata&source=iu&pf=m&fir=iA3OndIX_fVocM%253A%252CH1Ab6iSS-ULYaM%252C_&usg=__65cxrFAXEatR-UxuoHYHWrsj6IU%3D&dpr=1.1&ved=0ahUKEwiz7P_X2MXLAhVBlQ8KHeizAioQyjcILw&ei=t5LpVvO0PMGqPujnitAC#imgrc=iA3OndIX_fVocM%3A

https://www.google.ee/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=metspipar

https://www.google.ee/search?q=metspipar&espv=2&biw=1242&bih=566&tbm=isch&imgil=Cx8Ypy3nr_OQrM%253A%253BNi7bK_LdvTOj6M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.helga.ee%25252Fest%25252Ftaimeaed---hinnakiri%25252F6%25252Fasarum-europaeum-harilik-metspipar-40&source=iu&pf=m&fir=Cx8Ypy3nr_OQrM%253A%252CNi7bK_LdvTOj6M%252C_&usg=__tu04E1O9rjpyBQdPflBIphd_Dx0%3D&ved=0ahUKEwjur83n3MXLAhXBJA8KHRRmCQsQyjcIbA&ei=CpfpVu6CHMHJPJTMpVg#imgrc=Cx8Ypy3nr_OQrM%3Ahttps://www.google.ee/search?q=ajuga+reptans+multicolour&espv=2&biw=1242&bih=566&tbm=isch&imgil=Eo8fH_Tvip1y4M%253A%253BpQ5lcMo4vRi2XM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.nautesund.no%25252Fmysqlnpauto%25252Fsql_auto_ajuga.php&source=iu&pf=m&fir=Eo8fH_Tvip1y4M%253A%252CpQ5lcMo4vRi2XM%252C_&usg=__eTAe89oRu6DSXg_jVLAX9TiRvBY%3D&ved=0ahUKEwjBupLN38XLAhVHjQ8KHbNyBfcQyjcIJQ&ei=-JnpVsHeEMeaPrPllbgP#imgrc=Eo8fH_Tvip1y4M%3A


Wednesday, March 16, 2016

Ristsõna

  • Vasakult paremale
  • 1. Dichondra eesti keeles
  • 2. Pelargonium eesti keeles
  • 3. Salvia splendens eesti keeles
  • 4. Leucophyta brownii eesti keeles
  • 5. Brassica oleracea eesti keeles
  • 6. Viola x wittrockiana eesti keeles
  • 7. Viola cornuta eesti keeles
  • 8. Ipomea batatas eesti keeles
  • 9. Fuchsia x hybrida eesti keeles
  • 10. Plectranthus eesti keeles
  • 11. Ricinus communis eesti keeles
  • Ülevalt alla roosadesse ruutudesse tuleb hea soov.

  • Saturday, February 27, 2016

    Plakatid kõrrelistest.


    Paranda tekst...

    Kõrreliste taimede botaaniline iseloomustus

    Botaaniliselt loetakse kõrreliste hulka ainult kõrreliste sugukonda kuuluvaid taimi. Aianduses käsitletakse kõrreliste all ka mitmeid nendega väga sarnaseid taimi nagu loalised, lõikheinalised, hundinuialised mis aiakujunduses täidavad kõrrelistega samu ülesandeid.  

    Tihti kasvavad kõrrelised kuivas toitainetevaeses mullas. Enamasti vajavad nad täispäikselist kasvukohta. Pool- või täisvarjus  kaotavad nad oma iseloomuliku kasvukuju ja lehtede värvuse. Samas leidub kõrrelisi, kes kasvavad eriti hästi niiskemas mullas ja taluvad varju. Rammusas mullas aga hakkab kõrreliste taimede lehestik vohama ja puhmiku võlu kaob. Kõrrelised võivad väga hästi kasvada ka veekogude ääres. Sellised on näiteks siidpöörised, hundinuiad, suur parthein.


    Kõrrelised on enamasti mitmeaastased ja üheaastased rohttaimed.  Varred on kõrrelistel enamasti silindrilised, sõlmevahe õõnes, võib olla ka säsikas. Tarnadel tavaliselt kolmekandiline, õõneta, nõrgalteristunud sõlmevahedega. Kõrrelised hargnevad ainult sõlme kohast . Eristatakse tihedapuhmikulisi ja hõredapuhmikulisi kõrrelisi. Kõrreliste hulgas esineb ka võsundilise haabitusega liike, näiteks liiv-vareskaer, amuuri siidpööris, päideroog. Lehed paiknevad kõrrelistel vahelduvalt ning koosnevad lehelabast ja tupest. Õied on koondunud hulgaõielisteks tähkadeks või -pööristeks. Õied on tavaliselt tillukesed ja tähelepandamatud.
    Ripptarn Carex pendula
      Joonis 1.  Hulgaõieline tähk.
    Hiina siidpööris Miscanthus sinensis 'Ferner Osten'
      Joonis 2.  Hulgaõieline pööris.



     Kõrrelisi kasutatakse aias kiviktaimlates, segaääristes, üksinda puhmastes ja veekogude äärtes. Nad on armastatud taimed, sest nad on vähenõudlikud, kergesti hooldatavad, mitmekesises värvigammas ja dekoratiivsed isegi talvel.



     Kõrreliste paljundamine

     Ilukõrrelisi paljundatakse nii generatiivselt kui ka vegetatiivselt, nagu teisigi rohtseid taimi.


    Vegetatiivne paljundamine

    Mõningad kõrrelised moodustavad tihedaid puhmikuid, mille eluiga jääb suhteliselt lühikeseks. Sellised taimed on näiteks aruhein ja lubikas. Et nende eluiga pikendada, peaks ette võtma jagamise. Jagamine tuleb ette võtta iga kahe või kolme aasta järel. Kevadel ja suve esimesel poolel õitsevaid kõrrelisi võib jagada nii varakevadel kui ka sügisel. Varakevadine paljundamise aeg valitakse, sest sügisese jagamise korral ei pruugi taimed hästi juurduda ning võivad talve jooksul hukkuda. Hiljem õitsvate kõrreliste jagamine tuleks ette võtta mai- või juunikuus.
     Võsundiliste kõrreliste korral on jagamine lihtne võimalus paljundamiseks.  
    Jagamiseks kaevatakse taim üles ja käte või labida abil jagatakse osadeks.  Jagatud taimele peab jääma terveid juuri ning 2-3 võsu või kasvupunga.Vigastatud või kuivanud juured lõigatakse tagasi terve kohani. Jagatud taimed võib kohe kasvukohale istutada. Oluline on jälgida, et taim istutataks samale sügavusele, kus ta enne k asvas.  Jagamiseks valitakse pilvisem päev, et juured ei kuivaks liigselt.

    Vegetatiivset paljundamist kasutatakse eelõige erinevate kõrreliste sortide paljundamisel (näiteks suur parthein ’Variegata’ ja kamm-soohein ’Aureomarginata’ kuna seemnetega paljundades liigi tunnused uutel taimedel ei esine.


    Generatiivne  paljundamine

    Kuna mõned kõrrelised on jagamise suhtes tundlikud ja juurduvad halvasti, tasuks neid seemnetega paljundada. Sellised on näiteks stepirohud ja kaerand. Paljude stepirohtude külvid tehakse sügisel, kuna nende seemned vajavad paremaks idanemiseks läbikülmumist. Mõnede tarna liikide (nt. paruktarn) seemned idanevad kaua ning vajavad valgust.
    Seemnetega paljundatakse peale mitmeaastaste ka üheaastaseid kõrrelisi nagu näiteks jänesesaba ja itaalia kukeleib. Üheaastaste kõrreliste seemned külvatakse kevadel, mais, juunis avamaale, kasvukohale või ettekasvatamiseks kasvuhoonesse külvikasti või väiksemsse potti.  Ettekasvatatud taimed istutatakse kasvukohale alles pärast kevadiste öökülmade  möödumist, mais või juunis.

    Siil-sugapea Cynosurus echinatus
      Joonis 3. Üheaastane kõrreline



    Pehme mesihein Holcus mollis
     Joonis 4.  Mitmeaastane kõrreline











    Thursday, February 18, 2016

    Milliseid püsikuid saaks Eesti tingimustes kasvatada moldaias?






    Nõmm-liivatee Thymus serhpyllum, igihaljas ibeeris Iberis sempervirens, Arendsi kivirik Saxifraga x arendsii 'Red Cap', alpi hanerohi Arabis alpina, mägisibul Sempervivum.


    Taimede pildid pärinevad järgmistelt veebilehtedelt:

    http://static3.nagi.ee/i/p/616/46/154117499466ce_m.jpg/1
    http://www.rohelineaed.ee/public/files/Iberis%20sempervirens%20Igihaljas%20ibeeris%20Pygmaea.JPG
    https://taimed.files.wordpress.com/2010/05/512-alpi-hanerohi-white-arabis-alpina-nana-comp.jpg
    http://www.hansaplant.ee/?op=body&id=218&cid=1680&cgid=
    http://seemnemaailm.ee/userfiles/saxifraga-arendsii.jpg

    Neli püsikut päikeselisele, liigniiskele mullale.





    Harilik angervaks Filipendula ulmaria, punane angervaks  Filipendula rubra, väike hundinui Typha minima, varsakabi Caltha palustris.


    Taimede pildid pärinevad järgmistelt veebilehtedelt:

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnu7o2S1BFGjjpf1PPcWSths0h4D16ZtJA3jjSp8UpGEZz3kL1V1BUdMmiymtfU04hxm9w9F-pFfTnriQS6Ys98GxV6N3LOprUBVXZNPxufrmjZacVqHqBSie7mI5NrwRajGNqJttxFwo/s1600/Angervaks+%25C3%25B5itseb.jpg
    http://www.aiamaailm.ee/3145-4337-large/angervaks-filipendula-purple.jpg
    http://www.homedepot.com/catalog/productImages/1000/1c/1c043e16-b57b-430f-bb65-da608f539495_1000.jpg
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Caltha_palustris_100405.jpg

    Neli sibullille, mis sobiksid kooslusesse hostade, helmikpööriste ja tiarellidega





    Lõhnav kobarhüatsint Muscari armeniacum, karulauk Allium ursinum, kääbus inkaliilia Alstroemeria pygama 'Little Miss Sophie', aedgladiool Gladiolus x hortulanus 
    Kissy Ruffle'.


    Taimede pildid pärinevad järgmistelt veebilehtedelt:

    http://www.aiamaailm.ee/kobarhuatsindid/2743-kobarhuatsint-valerie-finnis.html
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Allium_ursinum0.jpg
    http://www.smgrowers.com/imagedb/Alstroemeria_Sophie1.jpg
    http://www.aiamaailm.ee/3523-4928-thickbox/aedgladiool-kissy-ruffle.jpg

    Neli püsilille varjulisele, happelisele mullale.






    Bergeenia Bergenia purpurascens, kirju püvilill Fritillaria meleagris L.,harilik lumikelluke  Galanthus nivalis L., harilik metspipar Asarum europaeum L..


    Taimede pildid pärinevad järgmistelt veebilehtedelt:

    http://www.hortes.ee/static/product_pictures/5956_org.jpg
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Galanthus_nivalis_2202.JPG
    http://www.helga.ee/upload/projects2/40/4f8330a6e8fcf.jpg
    http://static2.nagi.ee/i/p/367/73/09193443c4183c_m.jpg/1

    Neli püsilille poolvarjulisele, toitaineterikkale mullale




    Middendorffi päevaliilia Hemerocallis middendorffii Trautv. et CA.Mey, kuutõverohi  Polygonatum odoratum Druce, harilik tõnnike Stachys officinalis, harilik kotsleht Alhemilla vulgaris.


    Taimede pildid pärinevad järgmistelt veebilehtedelt:

    http://static2.album.ee/files/1004/91/large_25122845_wO5q.jpg
    http://www.calmia.ee/Pildid/Pysilill/kuutoverohiaed%20.jpg
    http://www.calmia.ee/Pildid/Pysilill/tonnike_suureoieline2.jpg
    http://www.hansaplant.ee/static/catalog/pilt_182.jpg

    Neli püsilille päikeselisele, kuivale ja toitainetevaesele mullale


    Suur kukehari S.telephium ssp maximum, harilik kivirik Saxifraga granulata L., mägisibul Sempervivum L., villane nõianõges Stachys byzantina K. Koch

    Taimede pildid pärinevad järgmistelt veebilehtedelt:
    https://taimed.files.wordpress.com/2010/05/80022-verev-kukehari-sedum-telephium-herbstfreude.jpg
    https://farm4.staticflickr.com/3822/10826008564_6c7f99bbe4_b.jpg
    https://taimed.files.wordpress.com/2010/05/263-villane-nc3b5ianc3b5ges-lambs-ear-stachys-byzantiana-stachys-lanata.jpg
    http://www.hansaplant.ee/static/catalog/pilt_1684.jpg

    Millist vegetatiivse paljundamise viisi soovitaksid püsikute paljundamisel kasutada?

    Piinlik, aga mina pole vegetatiivse paljundamisega palju kokku puutunud. Peale õppematerjaliga tutvumist selgus, et metoodiliselt õieti pole ma seda kunagi teinud.

    Julgen soovitada puhma jagamist. Saab peenrasse ruumi ja valgust ning ohjata või noorendada metsikuks muutunud püsikut. Saab kiiresti palju uut taimmaterjali. Mul on hästi läinud hostade ,kitsekakra, kullerkupu, lumeroosi ja bergeenia jagamine. Hea aeg jagamiseks on muuhulgas vihmaperioodi algus- nii lammutatud puhmas kui uued iseseisvad taimed saavad muutusest kergesti üle.

    Halb on see, et saades pool puhmast kellegi teise aiast, võib sellega koos lisanduda umbrohtusid
    ,tigusid ja veel mingeid soovimatuid ilutaimi mis kasvasid jagatud puhma naabruses

    Paljutõotav tundub ka võsundite ja võrsikutega paljundamine. Saab avamaalt otse avamaale elujõulisi noori taimi ilma vahepealse potiskasvatuse perioodita. Sobival võimalusel proovin.

    Püsilillede eelised ja puudused võrreldes suvelilledega


    Skarifitseerimise ja stratifitseerimise võrdlus


    Suvelillede SWOT analüüs





    Suur värvi ja vormi mitmekesisus annab võimalusekombineerida väga erineva väljanägemisega peenraid, ampleid, konteinereid.

    Kiire kasv ja rikkalik õitsemine annab võimaluse kiirelt parandada tühje kohti istutusalas, kui millegi kasvatamine on nässu läinud. Samuti on võimalus tulla vastu turu ootustele ja igal aastal ümber orjenteeruda taimede ja värvide osas vastavalt moe muutumisele.

    Suure amplituudiga klassifikatsioonilised omadused lubavad taimestada suvelilledega väga erinevaid kasvukohti (kuivi, niiskeid, toiteaineterikkaid, toitainete vaeseid, valgusrikkaid ja vajulisi).

    Erinev soojanõudlus ja külmataluvus lubavad kombineerida peenra, mis õitseb kevadkülmadest sügiskülmadeni ja on huvitav ka talvel.

    Suvikuid on võimalus kombineerida püsikutega ja teiste ilutaimedega.

    Kuna kõige kallim on suvelillede ettekasvatamine kasvuhoones, siis usun, et kokkuhoidu annab kui kasutada rohkem kohalekülvatavaid liike, toataimedena tuntud- või kasvuhoones ületalve hoitud liike, mida saab kevadel pistikutega paljundada. Ka kaheaastane taim kasvab ju suuremosa elust kasvuhoonest väljas!

    Kehvast kliimast tulenevaid riske saab maandada külma-, vihma- ja haiguskindlate sortide eelistamisega.

    Ühiskonnas on tekkinud kuvand, et korralikel inimestel on rikkalikult õitsevaid suvelilli silmailuks. Vastupidist olukorda seostatakse laiskuse, hoolimatuse ja majanduslike raskustega. Selline kuvand sunnib inimesi suvelilledele kulutama mõneti üle oma võimete. Loodame, et suvelillede pakutav mängulisus, loomiserõõm ja kujunduslust kaalub üles suvelillede kõrge hinna.

    Sugukondade võrdlus


    Lillede klassifikatsioon